Bygge drivhus inntil vegg

02 november 2023
Johanne Hansen

En guide til å bygge drivhus inntil vegg – alt du trenger å vite

Innledning:

er en populær metode for huseiere som ønsker å kombinere estetikk og funksjonalitet. Ved å plassere et drivhus inntil en vegg kan man utnytte både varme og støtte fra bygningen samtidig som man sparer plass i hagen. I denne artikkelen vil vi gi deg en grundig oversikt over prosessen med å bygge et drivhus inntil vegg. Vi vil presentere forskjellige typer drivhus, diskutere deres forskjeller og fordeler, samt gi deg praktiske tips og råd.

Hva er et drivhus inntil vegg?

building house

Et drivhus inntil vegg er et strukturbasert veksthus som er festet til en vegg på en bygning. Denne typen drivhus er en flott løsning for de som ønsker å dra nytte av varmetilskuddet fra bygningen samtidig som de sparer plass i hagen. Drivhuset kan bygges inntil både husvegger og garasjevegger, og det finnes flere forskjellige typer å velge mellom.

Typer drivhus inntil vegg

Det finnes ulike typer drivhus inntil vegg, som har individuelle fordeler og egenskaper. Noen av de vanligste typene inkluderer:

– Lean-to drivhus: Dette er den vanligste typen drivhus inntil vegg. Det er en enkel struktur som er festet til en eksisterende vegg. Lean-to drivhus kan være laget av både glass og polykarbonat, og de er ideelle for de som ønsker en enkel og plassbesparende løsning.

– Cold frame drivhus: Dette er enklere strukturer som fungerer som mini-drivhus. De er vanligvis laget av glass eller plast og er ideelle for tidlig våronn og beskyttelse av planter mot kulde.

– Integrated wall drivhus: Disse drivhusene er bygget som en del av veggstrukturen. De er vanligvis laget av glass og kan gi en skikkelig estetisk følelse til huset.

– Glasshouse with lean-to: Denne typen drivhus kombinerer et større glasshus med et tilknyttet lean-to drivhus. Det gir muligheten til å ha et større utstillingsrom samtidig som en del av varmen fra bygningen kan utnyttes.

Fordeler med å bygge drivhus inntil vegg

Det er flere fordeler med å bygge drivhus inntil vegg. For det første, ved å utnytte varmen fra bygningens vegg, kan man oppnå høyere temperaturer inne i drivhuset, noe som gir bedre vekstforhold for plantene. Dette er spesielt nyttig i kjøligere klima hvor sollys alene ikke er tilstrekkelig for å opprettholde ønsket temperatur. Videre sparer man plass i hagen ved å plassere drivhuset inntil veggen, samtidig som man får en sømløs overgang mellom huset og hagen. Drivhus inntil vegg gir også bedre beskyttelse mot vind og vær, samt lettere tilgang til vann og elektrisitet fra bygningen.

Kvantitative målinger ved bygging av drivhus inntil vegg

Når man bygger et drivhus inntil vegg, er det viktig å vurdere ulike kvantitative målinger. Dette inkluderer blant annet:

– Solinnstråling: Det er viktig å vurdere hvor mye sollys og varme som faktisk når frem til drivhuset, spesielt når det er bygget inntil en vegg. Dette kan gjøres ved hjelp av solmålere og lignende verktøy.

– Temperaturkontroll: Det er forskjellige måter å kontrollere temperaturen inne i drivhuset på, som for eksempel termometre, varmeovner og eventuelt automatiske kontrollsystemer.

– Fuktighetsnivå: For å oppnå ideell vekst for plantene, er det viktig å opprettholde et passende fuktighetsnivå. Dette kan overvåkes ved hjelp av fuktighetsmålere og ved å implementere riktig vanningssystem.

Forskjeller mellom ulike drivhus inntil vegg

Selv om alle drivhus som er bygget inntil vegg har noen grunnleggende likheter, er det også noen forskjeller som bør vurderes. Noen av de viktigste forskjellene inkluderer:

– Materialer: Drivhus kan være laget av forskjellige materialer som glass, polycarbonat eller plast. Hver av disse materialene har individuelle fordeler og ulemper, som for eksempel isolasjon, holdbarhet og pris.

– Design og størrelse: Drivhus kan ha ulike design og størrelser, slik at de passer til ulike behov og preferanser. Noen foretrekker et enkelt og minimalistisk design, mens andre ønsker et større og mer dekorativt drivhus.

En historisk gjennomgang av fordeler og ulemper

Historisk sett har bygging av drivhus inntil vegg blitt praktisert i århundrer. Fordelene med å utnytte varmen fra bygninger var allerede anerkjent av romerne i antikken. De bygget drivhus som var festet til sørvendte vegger for å dyrke eksotiske planter som ellers ikke ville trives i deres klima. I dag har bygging av drivhus inntil vegg blitt mer tilgjengelig for huseiere, og moderne materialer og teknologi har gjort det enda mer effektivt og estetisk tiltalende.

Samtidig er det viktig å være klar over noen ulemper ved å bygge drivhus inntil vegg. Avhengig av hvor godt isolert bygningen er, kan varmetilskuddet til drivhuset variere. I tillegg kan bygningen skygge for sollyset i deler av drivhuset, noe som kan påvirke vekstforholdene for visse planter. Det er derfor viktig å utføre en grundig analyse og planlegging før man bestemmer seg for å bygge et drivhus inntil vegg.

Avslutning:

Bygging av drivhus inntil vegg kan være en flott måte å utnytte plassen optimalt og samtidig dra nytte av varmen fra bygningen. Det finnes ulike typer drivhus å velge mellom, avhengig av individuelle preferanser og behov. Ved å følge de kvantitative målingene og vurdere forskjellene mellom drivhusene, kan man velge den optimale løsningen. Selv om det er noen ulemper, kan man med riktig planlegging og vedlikehold oppnå flotte resultater med et drivhus inntil vegg.+Referanser:

– «Building a Lean-to Greenhouse» – Bygge drivhus inntil vegg guide (Eksempelnettsted.com)

– «Advantages and Disadvantages of Attaching a Greenhouse to a House» – Fordeler og ulemper med å feste drivhuset til huset (Eksempelnettsted2.com)

– «How to Choose the Right Greenhouse Design» – Hvordan velge riktig drivhusdesign (Eksempelnettsted3.com)

FAQ

Hvilke faktorer bør jeg vurdere før jeg bygger et drivhus inntil vegg?

Det er flere faktorer du bør vurdere før du bygger et drivhus inntil vegg. Du må ta hensyn til solinnstråling, temperaturkontroll og fuktighetsnivå. Det er også viktig å velge riktig materiale og design basert på dine preferanser og behov.

Hvilke typer drivhus kan jeg bygge inntil vegg?

Det finnes flere typer drivhus som kan bygges inntil vegg. Noen av de vanligste inkluderer lean-to drivhus, cold frame drivhus, integrated wall drivhus, og glasshouse with lean-to. Hver type har unike egenskaper og passer til forskjellige behov.

Hvorfor bør jeg vurdere å bygge et drivhus inntil vegg?

Bygging av et drivhus inntil vegg gir flere fordeler. Du kan dra nytte av varmetilskuddet fra bygningen, noe som gir bedre vekstforhold for plantene. I tillegg sparer du plass i hagen og får en sømløs overgang mellom huset og hagen.

Flere nyheter